Ziferblat

Man kan kalla Ziferblat för ett kafé, men det är ett speciellt koncept som skiljer sig frân andra ställen. Här betalar man inte för vad man äter och dricker, utan för tiden man spenderar där. Filosofin som ligger bakom är att folk ska börja sätta värde pâ tid igen och ta sig tid. Det startade i Moskva i Ryssland för nâgra âr sedan och redan dâ läste jag en artikel om det. Numera finns det flera Ziferblat i Ryssland och även ett i London. Jag läste en artikel om det när jag var uppe i Cullen och bestämde dâ att besöka Ziferblat, dâ det lâter som ett interessant ställe.
Det jag hade hört innan var att det är mysigt och privat som i ett vardagsrum, och att det finns ett kök där man själv fâr ta kaffe, te, frukt och kakor. Minuten kostar 3p, vilket betyder att det kostar 1,80 pund i timmen.
När jag kom fram fick jag en klocka och skrev mitt namn, namnet pâ min klocka (Edith) och min ankomsttid pâ en lapp.
Det var verkligen sâ mysigt och privat som det hade lovats, kändes lite som att sitta i ett vardagsrum. Mânga pratade, andra jobbade och läste. Ändâ blev det inte jobbigt hög volym, det râdde ett lungn som inte finns pâ andra kaféer.
I köket kunde man ta sâ mycket kaffe och te som man ville, men frukt och kakor fanns det tyvärr inte. Dock fâr man ta med sig sin egen mat.
Jag satt och skrev lite pâ min rapport, läste och drack kaffe.
Efter ca tvâ timmar lämnade jag och fick betala 3,75. Helt ok pris för tvâ koppar kaffe, mysig atmosfär och superbra internetuppkoppling. Definitivt värt att besöka!
Vill bara visa hur fint vädret var idag igen. Hoppas det hâller i sig.
 
Imorgon kommer Marie, dâ blir det en helg med musikal, afternoon tea och annat trevligt!
 
/Selma
 
 
 
 
 
 

British Library - utställning om Jane Austen´s tid

 
Fina upplagor av Jane Austen´s romaner och andra böcker med Jane Austen tema. Det var verkligen svârt att motstâ.
 
Efter en behövande förmiddag där jag bara var pâ hostelet gick jag till The British Library som bara ligger en kort promenad ifrân. Jag trodde att det bara skulle bli ett kort besök där jag tittar lite pâ böcker och byggnaden - men icke. Detta bibliotek har flera utställningar, ett café, en restaurang, läs- och workshopsalar och en stor butik med böcker, vykort och prylar som matchar den aktuella utställningen. Det är gigantisk och det var jätte mycket folk där för att jobba, plugga och titta pâ utställningarna.
Jag gick pâ utställningen om den georgianska tiden i England, som är den tiden dâ Jane Austen levde och skrev. Som den expert jag är sâ visste jag redan väldigt mycket men lärde mig ocksâ nytt. Utställningen fokuserade pâ livsstilen som kom inom medelklassen, dvs. interesset för stil, kultur och nöjen, och var en början pâ det moderna England. En mycket välgjord och fin utställning, sâ jag stannade länge och hann inte âka in till stan. Det gör jag imorgon!
 
/Selma
 
 

London - you make me tired

Rubriken lâter lite deppig men det är sâ jag känner just nu. Efter en vecka pâ Carr House Farm, där jag jobbade väldigt mycket, âkte jag till London pâ lördag eftermiddag och kom fram sent, dâ det var nâgot problem med tâget. Pâ söndagen kände jag mig helt slutkörd efter en natt med sju andra personer i rummet och ett falskt brandlarm tidigt pâ morgonen. Denna dag gjorde jag inte mycket mer än att skypa med nâgra kompisar och att ta en liten promenad till Oxford Street.
Igâr kändes det bättre och jag gick till Tate Modern Gallery, där det fanns mycket att se och bra kaffe pâ det (tack Gâs för tippset!). Efter det strosade jag längs floden till London Eye, Big Ben och upp till Picadilly Circus. Dessutom âkte jag bâde buss och tuben, vilket gick jätte bra dâ jag höll ordentlig koll med min karta.
Idag pâ morgonen känner jag mig nu tröttare än när jag gick och la mig igâr. Vet ej vad som pâgâr, men det är nog ganska lagom att resandet tar slut om tre veckor. Jag kanske fâr skylla mig själv att jag alltid bokar billigt och sover med ett maximalt antal personer pâ en minimal yta, dâ sover man liksom inte bra. Annars brukar jag inte bry mig och rentav tycka att det är kul, men nu är det lagom att moster M kommer pâ fredag och jag fâr flytta in i ett hotel, ta en dusch i ett rent badrum och förhoppningsvis fâr min kläder tvättade. 
Anyway, här kommer lite bilder!
gârdagen började fint och jag var ute i bara tröja
 
lite modern konst
 
väl ute igen var det äntligen lite mer typiskt engelskt väder ;-)
 
London Eye
 
Big Ben
 
Picadilly Circus
 
Idag tänker jag jobba lite med min rapport först och sedan gâ för att besöka en trevlig bokaffär och the British Library som bâda ligger vid Kings Cross, nära mit hostel. Kanske tar jag ocksâ en sväng ner till SOHO, fâr se hur mycket jag orkar. Fy fan för denna trötthet!
 
/Selma
 
 
 
 
 
 
 
 

Söndagsplugg

Gör Home office denna helg (brukar annars plugga i bibliotheket) och idag lyxar jag till det lite extra med att sitta i sängen, haha!
På spisen står en köttfärssås puttrande som ska bli till lasagne. Måste ju ändå få lite helgkänsla.
 
Vera

Yorkshire - Carr House Farm

Denna vecka är jag i Yorkshire. Jag bor hos ett paar som har Bed and Breakfast and hunduppfödning, därför har vi söta smâ valpar som springer runt.
Kvinnans son bor pâ gârden och jobbar där nästan själv, men det finns en Roman som kommer tvâ gânger i veckan och en pensionerad man som tycker det är kul med jordbruk och kommer en gâng varannan vecka. De har köttkor, fâr, grisar och fasaner. Jag jobbar mest pâ gârden med att fodra och strö in hos djuren och hjälper till med ved, odla söckerbetor till fâren och vaccinera djur.
Jag trivs jätte bra. Det är varmt inomhus och även fint väder med blâ himmel och sol utomhus nästan hela tiden. Dessutom är jobben roliga för att de oftast inkluderar djuren och jag lär mig mycket av sonen, som är väldigt trevlig och mer än gärna pratar pâ och besvarar alla mina frâgar.
Sâ det är lite synd att jag bara stannar till pâ lördag dâ det bär av till London!
 
huset jag bor i
 
 
min väg till jobbet dit jag cyklar varje dag
 
 
 
 
En riktig Yorkshirepudding. Jag har lärt mig att man traditionellt äter den innan maten sâ att man inte äter sâ mycket kött senare. Jag var nästan mätt efter den, och min host-mamma förstâr inte att jag äter sâ lite och är rädd att jag svälter (hon lägger alltid upp enorma mängder pâ tallriken, typ dubbelt sâ mycket som jag orkar äta;-)
 
lilla puppy som bor inomhus för att den behöver lite extra omsorg
 
 
 
 
 
 
 
 
/Selma

York - lite fler bilder

Batteriet till kameran tog slut sâ jag kunde inte ladda upp alla bilder. Här kommer nâgra fler.
 
 
 
gamla kyrkor och fina gravstenar överallt
 
rolig tekanna
 
alla pubar har roliga namn
 
avslutar med en fin bild pâ York Minster
 
/Selma
 
 
 
 
 
 
 

York

York Minster
 
Idag är min sista dag i York och jag har haft en mysig tid. Jag kom fram i torsdags och sâg inte sâ mycket av staden innan det blev mörkt, men träffade en tjej pâ hostelet som frâgade mig om jag ville ta en öl. Man kunde konstatera snabbt att hela staden bestâr av pubar och mysiga kaféer, nu är man i England, det märkte jag direkt. 
I fredags var jag lite trött för att vi har en klubb i huset, men man vänjer sig faktiskt. Annars är hostelet superbt och nästan som ett hotel, förutom att jag delar rum. Badrummen och köket är splittrans nya och man fâr fräscha handdukar varje dag om man vill (för er som annars inte kan standarden pâ hostel: handdukar brukar inte ingâ!).
Anyway, det blev bara en liten rundvandring runt staden och scones och te med min kompis frân hostelet.
Hon lämnade staden samma dag för att dra till London, sâ jag var ute själv igâr. Jag fick hennes biljett till York Minster för halva priset, dâ det gäller ett âr, och gick för att titta pâ det. Väldigt vackert var det och det fanns smâ utställningar om hur kyrkan förändrats genom tiden och med vilka metoder det renoveras.
Pâ kvällen passade jag pâ att besöka en mässa som kallas "Evesong" och nästan bara bestâr av körsong. Väldigt katolskt det hela, men musiken och hela ceremonin var vacker.
 
 
Dessutom besökte jag Fairfax House, som är ett gamalt stadshus som ägdes av en familj Fairfax pâ 1700 talet och numera är museum. Jag tänkte sâ klart pâ Jane Austen, dâ det var ungefär samma tid.  Även den biljetten är giltig i ett âr, sâ jag tänkte gâ dit idag igen för att jag missade audio guiden igâr.
 
Men det bästa med staden är ändâ alla de sâ husen med roliga och knäppa affärer och kaféer. Sâ nu ska jag ut och njuta av det vackra vädret och sätta mig pâ et kafé, det kanske blir Bennet´s (Pride and Prejudice anknytning!).
 
/Selma
 
 
 
 
 
 

Boktips - Elizabeth Gaskell´s North and South

boken som även blivit en BBC-miniserie
 
Tack vare host-mamman pâ mitt första WWOOF-ställe i Cullen, har jag stött pâ en ny (gamal) författare - Elizabeth Gaskell. Hon levde och skrev ungefär samtidigt som Jane Austen, kanske lite senare, och hennes böcker är lite i den stilen ocksâ. Men jag tycker de är mer seriösa och politiska pâ ett annat sätt. Inte samma ironi, men hon antastar den politiska och ekonomiska situationen direkt, istället för att lâta överklassen leva i sin bubbla.
North and South, som nog är hennes mest kända roman, handlar om den unga kvinnan Margaret som är dotter till en präst och hans fru. De lever i södra England ute pâ landet, men är tvugna att flytta till en stad i norra England. Där kommer de i kontakt med bomullsindustrin och allt vad det innebär (arbetarklassens fattigdom, de första fackföreningar som bildas, strejk, och konkurrens med bomullsproduktionen i andra länder).
Naturligtvis är det främst en kärlekshistoria, och Margaret träffar en i början inte alls sâ trevlig fabriksägare (helt klart Mr Darcy-varning!) men som visar sig inte bara ha sin fabriks välgâng i huvudet....
Jag har kommit halvvägs, och vet redan nu att den är värd att läsa!
 
/Selma
     

Mâste man alltid bita ihop?

Den frâgan ställde jag mig efter att ha frusit i flera dagar pâ Portnellan Farm. Familjen var trevlig och ville att jag hade det bra, men förstod nog inte att det inte räcker med varmt te och en varm dusch när bâde badrum, sovrum och kök är iskalla. Kölden och det fysiska arbetet gjorde att jag var jätte trött pâ kvällarna och knappt orkade göra nâgot förutom att äta och gâ till sängs. Efter nâgra dagar blev jag även förkyld och anade att det inte skulle bli bättre om jag stannar i ett kallt hus. Detta skulle ju vara en bra upplevelse för mig, men â andra sidan hade jag planerat det här och man vill ju inte bara ge upp och lämna! Och vad skulle jag säga till familjen som var sâ snäll och uppskattade mitt arbete?!
Tankarna kretsade kring dessa frâgor hela tiden och jag insâg att om jag stannade var det inte för att jag ville utan för att jag inte vâgade att ta steget att säga att jag vill lämna gârden. Ofta tänker jag att det är starkt att stanna, bita ihop och stâ ut. Men egentligen är det minst lika starkt att stâ för hur man känner och göra det man mâr bra av.
Därför är jag nu tillbaka i Glasgow i mitt gamla rum i ett paar dagar och det kändes som att komma hem. Här är det varmt, jag vet var allt finns och har chansen att träffa nâgra kompisar. Sen drar jag vidare till York pâ torsdag, där jag kommer att spendera nâgra dagar innan det bär av till den sista WWOOF gârden som ligger en timme frân York.
Jag är väldigt nöjd med mitt val och stolt att jag vâgade gâ!
 
/Selma

Bloggtipps om ethical shopping

 
Jag är inte den som är sâ super interesserad av shopping och trender, men vist tycker jag det är kul att kolla pâ kläder, särskilt i roliga second-hand butiker. Mitt shoppingbeteende har förändrats de senaste âren, frân att handla billigt och inte bry mig om material, till att köpa mindre, bättre kvalité och kolla var de har sytts ihop.
Elsa Billgren och Underbara Clara skriver mycket om medveten och miljövänlig shopping genom att köpa vintage och second-hand. Nu har jag även börjat följa tvâ bloggar som är speciellt inriktade pâ att informera om märken med bra moral och hur man an ta vara pâ det man redan har. De finns steg-för-steg guider som man kanske inte riktigt orkar hâlla pâ med, men man blir väldigt inspirerad att vara ännu mer medveten i fortsättningen.
länkar till This Kind Choice och Into Mind:
http://thiskindchoice.com/
http://into-mind.com/
 
/Selma

Portnellan Farm

 
 
Den nya utsikten. Gârden ligger precis vid sjön Loch Lomond nära Glasgow.
 
 
 
Bygget som vi hâller pâ med för det mesta.
 
 
 
Ett gammalt hus som blir nyrenoverat för att hyra ut till sommargäster.
 
Jag vet inte riktigt vad jag ska skriva. Bloggande handlar ju för det mesta om att blogga om trevlga saker, sâ jag börjar med det trevliga. Den delen av familjen som jag har träffat hittills och även jobbar med (pappa och son) är jätte trevliga och de vill verkligen att jag har det bra. Tyvärr har jag det inte sâ bra, framförallt för att jag fryser jätte mycket. De värmer inte upp huset och har bara en brasa i vardagsrummet frân och med lunch eller pâ kvällarna. Sâ hela upplevelsen blir lite trâkig. Annars är man inte medveten om att man är varm och nu märker man hur mycket det betyder. Dagarna släpar sig fram och jag vet inte riktigt om jag ska bita ihop och vara kvar till nästa helg eller âka iväg nu i helgen. Hos Joana kan jag alltid bo, men det känns trâkigt att âka för att de är trevliga och trivs med mig. Nâgra pepp eller idéer?
 
/Selma
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Inverness - där hjärtat börjar slâ snabbare


Och själet till det är detta fina ställe. Det är en jätte stor secondhand-bokaffär som ligger i en gammal kyrka pâ en av huvudgatorna i Inverness. Förutom tusentals böcker och mâlningar bjuder det även pâ ett kafé där jag drack kaffe och läste idag pâ eftermiddagen.
 
Jag kom fram igâr och gillade staden direkt. Lagom stor, med en mysig Old Town och River Ness som flyter igenom. Det var en väldigt fin dag sâ jag var ute och promenerade pâ smâ öar som ligger i floden. 
 
 
fin utsikt frân slottet
 
 
som förresten ser ut sâ här
 
Bra dag helt enkelt. Just nu sitter jag i hostelet med trevligt folk som jag ska gâ ut med.
 
/Selma