Boktips - Elizabeth Gaskell´s North and South

boken som även blivit en BBC-miniserie
 
Tack vare host-mamman pâ mitt första WWOOF-ställe i Cullen, har jag stött pâ en ny (gamal) författare - Elizabeth Gaskell. Hon levde och skrev ungefär samtidigt som Jane Austen, kanske lite senare, och hennes böcker är lite i den stilen ocksâ. Men jag tycker de är mer seriösa och politiska pâ ett annat sätt. Inte samma ironi, men hon antastar den politiska och ekonomiska situationen direkt, istället för att lâta överklassen leva i sin bubbla.
North and South, som nog är hennes mest kända roman, handlar om den unga kvinnan Margaret som är dotter till en präst och hans fru. De lever i södra England ute pâ landet, men är tvugna att flytta till en stad i norra England. Där kommer de i kontakt med bomullsindustrin och allt vad det innebär (arbetarklassens fattigdom, de första fackföreningar som bildas, strejk, och konkurrens med bomullsproduktionen i andra länder).
Naturligtvis är det främst en kärlekshistoria, och Margaret träffar en i början inte alls sâ trevlig fabriksägare (helt klart Mr Darcy-varning!) men som visar sig inte bara ha sin fabriks välgâng i huvudet....
Jag har kommit halvvägs, och vet redan nu att den är värd att läsa!
 
/Selma
     

Kommentarer
Vera säger:

Den Film habe ich gesehen! habe glaube ich auch schon auf dem blog getipst ;)

2014-02-11 | 14:55:36
Vera säger:

Den Film habe ich gesehen! habe glaube ich auch schon auf dem blog getipst ;)

2014-02-11 | 14:55:37

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback