Urk

 
Den här hänger på toaletten av Sandvik kvarn på Öland. Bara tanken att använda en "gästtandborste"....usch!
 
Vera
 

Afternoon Tea

I Glasgow drack vi som sagt mycket god té. Vi bestämde oss för att ha afternoon tea en dag. Det blev då som en lunch och vi blev jätte mätt. Man fick små smörgåsar, scones och en valfri kaka. Sånt borde man göra lite oftare! Mums mums. Speciellt Scones är så himla goda.

 
 
 
 
 

Glasgow canal

Igâr var jag ute pâ en promenad tillsammans med Joana som visade en kanal för mig som bara ligger nâgra minuter frân vâr lägenhet. Det var väldigt fint och även lungt när man kommit en bit bort frân den stora vägen. Jag hade inte med mig kameran därför gick jag dit idag igen. Här kommer nâgra bilder.
 
första regnbâgen jag sett här
 
 
 
utsikt över Glasgow
 
 
grenar som jag tog med frân promenaden igâr och som ska bli en julkrans
 
/Selma
 
 
 
 
 
 
 
 
 

fun in the museum

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Glasgow i Bilder

Hostel frukost, mmmh ingen höjdare
 
 
 
 
 
det finns en fin park på vägen till universitetet
 
 
en ekorre
 
 
 
 
 
 
 
 liknar Downton Abbey :)

 
 
Esther

Jacobsisters in Glasgow

Nu är Vera och jag hemma igen efter några dagar hos Selma i Glasgow. Vi hadde det väldigt trevlig! Det regnade varje dag (men man får inte förvänta sig nånting annat i Glasgow, Regnstaden Nr.1) så vi gick för det mesta från ett café till det andra. Men vi myste också mycket hemma hos Selma eller drack Cider på en pub. Vi tog promenader genom stan, shoppade second hand, kollade på universitetet, köpte gummistövlar till Selma, som inte är waterproof (tummen ner!), träffade Selmas vänner, gick på museer och drack té, kaffe och té igen.

Bilder på Selmas lägenhet:
Vi bodde på Euro Hostel, ett väldigt bra och fräscht hostel med sköna sängar.
 
 
 

På pubben


                        
                                                 Fler bilder följer.
 

Esther

Penpont

Förra helgen spenderade jag i byn Penpont, som ligger 1 1/2 timme söder om Glasgow. Vägen dit var otroligt vacker och själva byn ligger omringad av skog och hagar med betande fâr. 
 
första dagens promenad
 
 
 
 
 
 
 
kaffe och te:-)
 
 
 
dagen avslutades pâ Penpont´s tearoom, där allt var hembakt och hälften sâ dyrt som i Glasgow
 
 
pâ andra dagens promenad hade vi även lite sol ibland
 
 
/Selma
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

finbesök

Jag hade besök frân Tyskland i tvâ dagar. Det blev mest prat över flera liter te som ingick i min födelsedagspresent som jag fick av Anne. Vi skulle testa te i tre olika kaféer, vilket är den bästa presenten hon kunde ha kommit pâ. Och bra blev det.
Bild pâ första stället där det var väldigt mysigt. Vi gillade tekannan och kopparna.
 
Missade tyvärr att ta en bild pâ det andra stället, som var vâr favorit. Men här kommer en pâ Clara och Anne istället.
 
Och sâ har vi till slut det tredje stället.
Här var det traditionellt och lite turistiskt men helt klart den bästa scones jag ätit i Scottland.
 
Nu väntar jag pâ nästa besök som kommer pâ lördag. Sâ jag ska försöka ta igen lite plugg imorgon.
 
/Selma
 
 
 

Wiesn i Homburg

Även jag va på Oktoberfest, men på en mycket mycket mindre i Homburg. Det pågick 4 dagar och jag va där 3 kvällar. Hadde egentligen tänkt att bara gå två, men eftersom inträdet va gratis på torsdag och många jag kände gick dit följde jag med. Och på torsdag va det faktist roligast, för att det inte va så mycket folk denna dag. På lördag va det hemskt mycket folk där, blää.
Hadde tyvär ingen Dirndl, men dom är så dyra och man sätter ju bara på sig dom typ en gång om året. Men skulle gärna ha en inför nästa år!

Selma berättade att det finns en Oktoberfest i Glasgow när Vera och jag ska hälsa på hos henne. Vi ska kanske dit med en bayrisk vännina som Selma lärde känna.


 
 


Esther

 
 

jobba med genus?

 
 
Jag har funderat pâ vad jag ska göra i vâr efter min tid i Skottland och kom fram till att det vore kul att prao inom genusomrâdet. Dessutom kan det vara bra att ha gjort ett prao för att höja chanserna för att komma in i ett genusprogram. Genusfrâgor är det jag drömer om att jobba med i framtiden och jag vet att det finns jobb och det kommer allt fler, t.ex. inom företag som anlitar folk att hjälpa dem med jämställdhet bâde inom genus och etnicitet.
Men ändâ känns det svârt att veta var jag ska ansöka. Moster E är engagerad inom organisationen "kvinna till kvinna" som jobbar med kvinnofrâgor och jämställdhet, sâ hon tipsade mig att ansöka där. Är det nâgon som har idéer vart jag kan ansöka annars? Vill helst prao i Stockholm/Uppsala omrâdet, men tipsa gärna helt generellt.
/Selma

München

Onsdag eftermiddag var jag först i Heidelberg, så mysigt det är där!
 
 Vi kom fram i München torsdag kväll och fredag klädde vi upp oss inför Wiesn. Jag med mammas Dirndl.
 
 Öl!
 
 
När det blir musik måste alla ställa sig på bänkarna.
 
 
Fin kuliss bakom den gigantiska festen.
 
 
Vera

hembakat bröd

 
Efter att i nâgra veckor ha ätit brödet som finna att köpa här, bestämde jag mig för att börja baka eget istället. Det mesta som säljs här är vitt och svampigt. Hittade ett valnötsbröd för ett tag sedan, men det smakar ocksâ ganska trâkigt. Därför köpte jag fullkornsmjöl, linfrön och jäst och resultatet ser ni pâ bilden. Jag är väldigt nöjd med mitt bröd och kommer att fortsätta baka istället för att köpa.
Saknar även knäckebröd. Det finns inte nâgot i den stilen i affärerna. Kanske Vera och Esther kan ta med sej ett eller tvâ packet till mig när det hälsar pâ!
 
/Selma
 
 

Pollok Country Park

Efter att ha bott mitt inne i stan i nâgra veckor, där det inte finns ett enda träd vid vägkanten, var gârdagens besök i Pollok Country Park en efterlängtad upplevelse. Min kompis Clara bor hos en äldre kvinna som hon kallar "my scottish grandma" som är urskön och tog oss till denna park i sin bil. Hon berättade att staden Glasgow har mest grönomrâde per person av alla städer i Europa, vilket man inte tror när man är mitt inne i staden. Denna park som ocksâ kallas "the dear green place" ligger i södra delen av staden och tillhör stadens invânare. I parken finns det en liten herrgârd, en golfbana, parkanläggningar, vildvuxna delar och en hästgârd.
 
 
 
 
 
 
 
 
Här kommer nâgra bilder frân den stora trädgârden där det odlas bâde grönsaker och blommor. Det finns tom ett litet växthus.
 
 
 

Denna bild ger verkligen P&P känsla
 
the scottish grandma som stâr utanför sin herrgârd;-)...
...och vandrar i sin park
 
Herrgârden är en del av parken och används för utställningar. Tyvärr hade vi inte tid att titta pâ huset inifrân denna gângen, men jag hoppas att komma tillbaka igen.
 
/Selma
 
 
 
 
 
 
 
 

Das Land der Dichter und Denker

Dessa tvâ snubbar är Goethe och Schiller, popstjärnor inom författarvärlden pâ sin tid
 
Sen jag har börjat skolan här har det varit ett himla snack om tyska författare, musiker och filosofer sâ att man känner sig riktigt stolt att vara tysk. I en kurs har vi pratat om Thomas Mann´s berättelse "döden i Venedig" i tvâ veckor nu, och fâtt lära oss om andra tyska författare och musiker som inspirerad honom, samt psykologen Sigmund Freud (som dock är österikare). I min kurs om den skotska bokens historia har vi börjat med bokens historia i allmänhet. Och boktrycket kommer ju ocksâ frân Tyskland (Guttenberg!!!), närmare sagt frân Mainz och omgivning. Sâ det var kul att höra min lärare nämna Mainz, Speyer och floden Mosel, som ligger sâ nära hem. Dessutom har Frankfurts bokmässa funnits sen 1475 och var jätteviktig för att fâ bokhandlen igâng pâ den tiden, och är fortfarande den största bokmässan i världen. Satt och sträckte pâ mig flera decimeter...tyskarna borde minsann lära sig att vara lite stoltare över sitt land!
/Selma
 
 
 

Johnossi

I söndagskväll kom Vera hit för att vi skulle gå på Johnossi konserten i Saarbücken. Det är ett svensk band, inte så känt men det va lite folk där iaf. Förbandet va originellt och annorlunda, men ganska roligt ändå. Dom sjöng inte alls utan hadde bara 3 instrument men dom hadde lite soundeffekter också. Svårt att förklara. Inget jag skulle lyssna på bara sådär. Dom heter Kriget ifall ni blev interesserade.
Efter sista låten kom sångaren från Johnossi (John) ner från scenen in i publiken. Han stötte av sig på Vera så att han inte skulle rammla och sen kramade han om mig :D haha

 
 
 

Esther
 
 


 
 
 
 

Pandas

Så gulligt!
 
 Hihi
 
Vera
 

Ozapft is!

 
Tysklands största folkfest, dit ska jag i morgon! Hoppas vi kommer in i ett tält...man måste visst komma väldigt tidigt för att få en plats. I alla fall har vi en lägenhet helt för oss själva de 4 dagarna i München som vi får låna av Raphaels bekannta. Jag tror att det bara blir en dag på själva festen, sen finns det ju så mycket att se inne i stan också.
Men idag åker jag först till Heidelberg och Mannheim för att fira Lisas födelsedag. Nu när jag tänker efter har jag verkligen sett väldigt mycket av Tyskland detta år. Förra helgen var  vi förresten i Bamberg som är en superfin stad, hade genast tankar på att flytta dit! 
 
 
Vera
 

fint besök och min nya cykel

Nu hat det gâtt en vecka och jag är fortfarande sjuk. Jag som inte är van vid att vara sjuk har jättesvârt att ta det lungt och allt som man ska göra när man är sjuk.
En anledning till att jag hâllit igâng är att jag har haft mitt första besök frân Tyskland. Dessa fina människor har varit här frân lördag fram till idag för at stâ ut med mig som knappt orkade göra nâgonting. Sâ det blev mest att vi satt pâ café, pub, restaurang eller i en park och bara pratade och diskuterade om det mesta. Härligt att bara vara och prata, vi som inte träffas sâ mycket nu för tiden.
Timm och
Alexandra, gamla kompisar frân lekis och skolan faktiskt.
Nu har det âkt iväg till Edinburgh för att upptäcka denna idylliska stad. Jag har fâtt strikta order att ta igen mig och dricka mycket ingefära-citron-te. Till skolan mâste jag i alla fall och pâ torsdag är jag bjuden till en fest, sâ vi fâr se hur det gâr.
 
En positiv sak är att jag nu ÄNTLIGEN har en cykel, som tar mig till universitetet pâ 10 minuter och ger mig mycket mer frihet att röra mig.
Min nya baby, är hon inte vacker. Samma färg som min cykel som blev stulen i Saarbrücken. Och hjälmen sen, är den inte snygg?! Hörde mammas och mostrarnas röster i bakhuvudet (och faktiskt även min egen) att hjälm är ett mâste i denna traffik (de âker pâ fel sida, för fort, och det finns sällan cykelväg).
 
Nu mâste jag ta det lungt.
/Selma