skola vecka 1

Denna led passerar jag varje dag när jag gâr till universitetet.
 
Ännu en kväll ligger jag i sängen istället för att gâ ut pga. förkylning. Därför tänkte jag passa pâ att berätta om första veckans undervisning. Jag har tre kurser: jämförande litteraturvetenskap som fokuserar pâ "crossing borders" i olika former av texter, en kurs som handlar om tidig klassisk skotsk litteratur, och kursen "history of the scottish book", där vi fâr lära oss om bokens ursprung och utveckling, speciellt i Skottland.
Hittills gillar jag alla kurser, speciellt för att lärarna är sâ entusiastiska. En sak som jag reagerat pâ är att bâde läraren i jämförande och i skotsk litteratur poängterade att det är viktigt att vi tycker det är roligt att läsa böckerna, och att vi framför allt ska försöka att observera vilka känslor texterna utlöser. Samtidigt kommer analytiskt och kritiskt tänkande som ett andra steg. I Tyskland har detta inte framhävts som sâ viktigt.
En annan sak som är bra: bâde föreläsningar och seminarier varar i en timme, istället för 1 1/2 timme som i Tyskland. Jag tycker det är mycket effektivt för att 1 timme är lagom för att fokusera, medan man snabbt tappar trâden om man ska försöka koncentrera sig i 1 1/2 timme.
Här mâste man dock jobba mycket mer pâ egen hand och framför allt läsa mânga böcker till litteraturkurserna. Sâ det kommer jag att försöka ägna mig ât ikväll om jag orkar. Men först ska jag koka en ny kopp te!
 
/Selma

CarcassonneHär lite bilder från våran sista stadstur vi hadde i södra frankrike. Där hadde vi också en interessant guidening. Vädret va däremot inte speciellt bra. Det blåste som vanligt, men sen så kom solen inte fram alls. Jag fick köpa med mig en kofta föratt jag frös så mycket. Men en svart kofta är alltid bra att ha.


Esther


Blåbärsbullar

 
 
Det är lite tråkigt att bara ha ledigt, jag känner mig lite okreativ vad jag ska hålla på med under dagarna. Men nu fick jag lust att baka igen, så det blev bullar med fyllning av smör, vaniljsocker, kardemumma och blåbärssylt. Har ej testat än men de ser väldigt goda ut!
 
Vera
 

sjuk i Glasgow

 
För att lyfta stämningen i det här inlägget, kommer en bild pâ min spanska kompis Clara och mig frân Isle of Seil resan.
Tyvärr är jag riktigt sjuk sedan imorse och var dessutom tvungen att gâ till universitetet och kom inte hem förrän pâ kvällen, vilket inte gjorde saken bättre. Jag har nâg helt enkelt varit ute lite för mycket pâ kvällarna samtidigt som jag har lektioner pâ dagarna. Dessutom är det säkert ocksâ pâ grund av vädret och ârstiden, för att jätte mânga är sjuka just nu.
Men man ska inte klaga, jag har visserligen kurser imorgon ocksâ men annars ska jag ta det lungt och försöka bli frisk till helgen dâ mitt första besök frân Tyskland kommer. Pâ lördag är det även en fest hemma hos tvâ kompisar som jag inte vill missa.
 
/Selma
 
 

Fikonpizza

 
 
Dagens middag. Jag hade på créme fraiche blandad med lite olivolja, peppar och salt, rökt skinka, fikon, getost, pinjenötter, rosmarin och honung. Voilà! Väldigt gott blev det.
 
 
Vera
 
 

hejdå sommar

 

Montpellier


 
på varje torg där det en gång i tiden fanns en kyrka står det ett kryss
 
 

I Montpellier blev vi guidade i två timmar och efter det fick vi gå på stan, där jag hittade en blus inne på Bershka.
Jag har ju redan varit i Montpellier men jag såg flera fina ställen den här gången eftersom vi hadde en guide som visade oss en massa fina platser.

Esther

Orban and Isle of Seil

Har varit pâ en underbar Skottlandtur igâr. Först âkte vi till en liten ort som heter Luss, som ligger direkt vid Lock Lomond. Det var fortfarande ganska tidigt, sâ dimman lâg tjockt över sjön.
 
 
Luss bestod nästan enbart av dessa fina smâ cottages, där mânga bor âret runt. Min dröm är fortfarande att själv ha ett cottage en dag.
 
 
Resan fortsatte till kuststaden Orban, där jag ât Fish and Chips. Det var väldigt gott men lâg som en sten i magen resten av dagen. Dessutom blev jag kompis med en massa härliga människor, och vi har bestämt att träffas flera gânger.
 
 
 
 
Till slut âkte vi till Isle of Seil och äntligen blev det lite hiking. Mödan att komma upp för berget blev verkligen belönat.
 
 
 
Lyckad dag!
 

/Selma
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Cap d'Agde

 
 
 på vägen till stranden
 
 
 
 
 
strandenSåhär såg det ut vid stranden i Cap d'Agde. Vi fick gå i 15 minuten till havet, men vi hadde en pool där vi bodde (men vi använde den inte, det va för blåsigt att bada) Vi hadde små lägenheter där det bodde 5-6 personer. Jag delade boende med 5 tjejkompisar.

Esther


 

Sète

 
 
 

Jag kom hem från en mycket trevlig resa med skolan i södra frankrike. Här ovan får ni lite bilder från första dagen som vi tillbringade i Sète. Allmänt hadde vi bra väder, det regande inte alls, men det va blåsigt som fan. Man fllög nästan iväg, så att det ibland inte va så mysigt att sitta vid stranden.
I Sète åt vi alla fall en god lunch, jag tog une salade chêvre chaud som va så hääääär god. Drack nästan bara Orangina hehe :P

Esthervâta fötter

Sâklart följer jag Gâsen som är i Karlsruhe pâ utbyta och jag tror det var igâr som hon kände sig lite smâtt deppig för att allt inte fungerade som det skulle. Jag känner igen mig där och tror att man är mycket känsligare när man inte är hemma och har den vanliga tryggheten. Idag var jag pâ campus frân 9-5 för att jag hade en lektion pâ morgon och en pâ eftermiddagen. Det regnade hela dagen och jag hade converse pâ mig, sâ naturligtvis var fötterna vâta och hann aldrig bli torra. Dessutom kände jag mig lite ensam en stund för att tvâ kompisar hade âkt ut pâ road trip med nâgra det lärt känna igâr kväll, fastän vi hade bestämt att âka med en busstur till highlands och en ö vid namn isle of seil. Men jag gick iväg för att köpa en biljet ât mig och träffade tvâ trevliga tjejer där som jag känner sen innan. Sâ nu ser jag fram emot resan, främst för att komma ut i naturen men ocksâ för att jag valde att inte deppa utan hâlla igâng och upptäcka sâ mycket som möjligt.
 
Här kommer nâgra bilder pâ det vackra Glasgow en helt solig dag (den enda jag upplevt hittills)
 
 
okej, lite molnigt var det men inget regn:-)
 
 
 
/Selma
 
 
 
 
 
 

Women´s library

 
Idag gick jag till women´s library för att kolla in deras böcker och se vad de annars har att erbjuda. Sâ fort jag klev in i biblioteket kom en kvinna fram och rabblade upp allt som kommer att hända den närmaste tiden, gav mig en bunt broschyrer och visade var jag kunde fâ gratis kaffe och te. Sedan tittade jag pâ böckerna och lânade med mig tvâ hem. Det är helt fantastiskt hur mycket som händer i staden och pâ universitetet. Det finns en society för nästan allting pâ universitetet (det finns en ostförening, bara en sân sak). Hittills har jag gâtt med i international society som bla. erbjuder helgturer runt om i landet och German-English society. Det verkar kanske konstigt att jag gâtt med där, men en kompis till mig gick med när hon var i Glasgow och har nu grundat en i Saarbrücken. Hon vill gärna starta ett utbyte och jag kanske kan hjälpa till med det.
En annan viktig sak jag har gjort idag är att köpa ett glas till Joana´s french press för att äntligen fâ i mig lite ordentligt kaffe och inte bara pulverkaffe. Dock fanns inte glaset i exakt rätt storlek, men det funkar...
 
 
/Selma
 

lite bilder frân Glasgows omgivning

I fredags var jag ute pâ en busstur för att besöka en slottsruin och Loch Lomond. Det var inte sâ mycket kvar av slottet, men här kommer i alla fall lite bilder pâ den fina utsikten.


och sâ har vi själva Loch Lomond


Kvällen avslutades med en fest pâ en av universitetets nationer, där det dansades Ceilidh som är Skotlands traditionella folkdans. Det är väldigt kul, men i lördags var det Ceilidh för tredje gângen denna vecka, sâ det känns som att jag klarar mig utan ett tag. Här fâr ni en uppfattning om hur det ser ut.


Fler bilder pâ själva Glasgow kommer snart.

/Selma

sommaren är inte över än

Nej, min sommar kommer att fortsätta i en vecka till. Jag drar till södra frankrike med skolan för lite sol och bad. Vi kommer att bo i en stad/by som heter Cap d'Agde som inte ligger långt ifrån Montpellier. Förutom att vi kommer att bada i havet och steka lite i solen, ska vi  ha en visning i Montpellier och i Carcassonne.
Taggad! Hejdå!

 

Esther

Gloomy Glasgow

universitetets huvudbyggnad pâ den enda fina dagen hittills
 
Nu äntligen kan jag ta mig lite tid att uppdatera om min första vecka i Skotland. Jag landade i Edinburgh och spenderade tvâ trevliga men typiskt regniga dagar i den vackra och väldigt turistiska staden norr om Glasgow. I lördags bar det av till Glasgow där jag bodde pâ hostel de första dagarna. Där träffade jag andra erasmus studenter ute pâ jakt efter bostad, lyckligtvis hade jag redan hittat ett ställe dit jag flyttade i mândags. Pâ mândagen började även erasmus veckan som är fylld med information, walking tours, en dagstur till Lock Lomond och naturligtvis en massa utekvällar och kaffestunder med andra studenter. Hittills har jag tyvärr inte träffat nâgra Glaswegians eller ens engelskmän/kvinnor. Däremot har jag pratat med jättemânga tyskar (helt sjukt, typ hälften av alla erasmusstudenter mâste vara tyskar), finnar, svenskar, amerikaner, franskmän/kvinnor mm..
Förutom att vädret verkligen är ganska trist och mulet hela tiden och det inte finns ordentligt bröd, är det jätte kul att vara här och ha möjligheten att plugga vid Glasgow University, som rankas pâ 51. plats av de bästa universiteten i världen. Det är lite knöligt med att komma in i kurser, för att man mâste ansöka om lov av varenda lärare som är ansvarig för respektive kurs. Men nu har jag redan kommit in pâ en litteraturkurs som jag ser fram emot väldigt mycket. 
Nâgra höjdpunkter hittills:
- pubkväll i söndags med bâde erasmusstudenter och andra som bodde pâ mitt hostel med utsökt öl och cider plus helt fantastiskt britisk musik pâ samtliga ställen, inte en dâlig lât spelades pâ hela kvällen
- att dansa Caleigh, skotsk folkdans, pâ en av universitetets tillställningar
- att jag redan har tvâ närmare vänner, Henriikka frân Finnland och Barbara frân Tyskland, som bor pâ hostel fortfarande men nu idag hittat en lägenhet dit de kan flytta pâ mândag.
 
/Selma
 

Berlin

Hade ett par trevliga dagar i Berlin hos Darja, som var min granne i Montpellier. Lisa, som jag lärde känna där med var också där. Så det blev en liten Montpellier-Reunion.
 
 
Eftersom en är vegetarian och en inte tål ägg- och mjölkprodukter gick vi till ett vegan-ställe och åt "Vöner" - en vegan kebab
 
 Sedan blev det cocktails, Nordic Summer heter den här
 
 Medan jag väntade på att Lisa skulle vakna, satt jag i fönstret och fotograferade den mysiga innergården med katt
 
 Pandabjörn i grannfönstret
 
 East Side Gallery
 
 Även baksidan av muren är använd, där finns det en fotoutstääling med politiska murar över hela världen
 
 
Cupcake Berlin
 
 Strandbar
 
 
Checkpoint Charlie
 
 
Open Air bio
 
 
Nordic by nature - en skandinavisk musikfestival
 
 
Vera
 
 
 
 

björnbärssyltHar lagat den bästa av alla sorters sylt! björnbärssylt mumms!
Det finns så himmla mycket här i trakten. Jag borde plocka lite till och baka en björnbärspaj. Det låter ju inte heller så fel :D

Esther

älsklingar ♥


hejdå Selma

Idag har Selma börjad resan till Glasgow :( Det va ganska trevligt att hon va här så mycket den sista tiden, men jag och Vera ska hälsa på henne redan om 6 veckor, så vi ses ganska snart igen. På tisdag bjöd oss Selma på avskedsmiddag, med paj, vin och teatime. Ha det så kul i Glasgow Selmiii! Nästa vecka hörde jag att Vera skulle komma och hälsa på i några dagar, right Vera?

 
 
Louis Sipp, den känner man ju igen från vår lilla vinresa i våras ;)

 
teatime!

 
Esther

jacobsisters projekt

Jag målade ju en del av huset blått på sommarlovet och nu har vi målat om vår tillbygnad med. Den lyser i en fräsch blå färg nu! Jag började måla tills skolan började igen, sen fortsatte Vera tillsammans med mamma och Selma fixade sista delen. Teamwork här hos jacobsisters!

 
 
Esther